Każdy chciałby odżywiać się zdrowo, ponieważ dobra dieta pozwala wydłużyć życie o kilka lat i uniknąć wielu niebezpiecznych chorób. Fraza “zdrowe jedzenie” zmieniła jednak z biegiem czasu swoje znaczenie. Dostępne obecnie w dyskontach spożywczych produkty są mocno przetworzone, a świeże warzywa i owoce pełne są konserwantów, sztucznych nawozów oraz są silnie modyfikowane, by przyspieszyć ich wzrost. Jak więc odżywiać się zdrowo i co to tak naprawdę znaczy w XXI wieku? Opowiadamy o tym, jak prowadzić zdrowy tryb życia oraz jak wybierać zdrowe produkty.
Kiedyś przyroda w naturalny sposób determinowała dietę człowieka – w zależności od pór roku rosną inne warzywa i owoce, które jadło się z braku innych możliwości. Lato jest najbogatszą w produkty porą roku. Świeże owoce i warzywa obficie wybijają z ziemi i pełne wartości odżywczych trafiają na talerze. Kalafior w czerwcu będzie miał zupełnie inny smak i właściwości niż ten kupiony w supermarkecie pod koniec listopada.
Zima jest niestety uboga w świeże produkty, do dyspozycji pozostają właściwie tylko warzywa korzeniowe. Warto jednak w tym okresie wzmacniać swoją odporność, jedząc zaprawione w lecie kiszonki oraz przetwory warzywne i owocowe. W słoikach można zamknąć smaki wiosny i lata wraz z ich wartościami odżywczymi. Pamiętaj tylko, by do zapraw wybierać wysokiej jakości, naturalne i ekologiczne warzywa i owoce.
Niestety żyjemy w czasach, w których naprawdę zdrowej żywności jest bardzo mało i trudno ją dostać. Dlatego warto kierować się certyfikatem BIO, który potwierdza, że żywność, którą kupujesz, jest naturalna, zdrowa i ekologiczna.
By taki certyfikat uzyskać, gospodarstwo, uprawiające dane produkty musi spełniać bardzo restrykcyjne wymagania ustalane między innymi przez Unię Europejską. Napis “BIO” na produkcie oznacza, że w danym warzywie lub gotowym przetworze nie ma pozostałości metali ciężkich, do ich uprawy stosowano wyłącznie nawozy naturalne i nie są one w żaden sposób modyfikowane. Mąka BIO to taka, którą wyprodukowano wyłącznie z ziaren pochodzących z upraw ekologicznych. Nie może ona zawierać pozostałości nawozów i zanieczyszczeń, a dzięki temu do organizmu trafią tylko wartościowe składniki, a nie szkodliwa chemia.
Jeśli chcesz jeść zdrowo i przy okazji utrzymać smukłą sylwetkę, kluczem jest jedzenie intuicyjne. Polega ono na odejściu od jakichkolwiek diet i wsłuchiwaniu się w swój organizm. Ciało najlepiej powie Ci, czego potrzebujesz. Kiedy poczujesz głód, nie ograniczaj się, tylko sięgnij po przekąskę.
Trudność w żywieniu intuicyjnym polega na tym, że podczas jedzenia również musisz dokładnie słuchać swojego organizmu, by zaobserwować moment, kiedy głód ustaje i przestać jeść. Niestety wiele osób ma tendencję do przejadania się, które jest jedną z głównych przyczyn nadwagi i otyłości.
Dobrym sposobem na wyczulenie się na sytość, jest popijanie do posiłku herbaty BIO, która stopniowo dopełni żołądek i pomoże zauważyć odpowiedni moment na zakończenie posiłku. Kiedy już opanujesz sztukę jedzenia intuicyjnego i nauczysz się wybierać zdrowe, sezonowe produkty, Twoja dieta będzie w pełni zdrowa i korzystna dla Ciebie.
Jeśli dobrze słuchasz tego, co podpowiada Ci ciało, nie musisz obawiać się niedoborów witamin i minerałów. Zachcianki żywieniowe są bowiem prośbą organizmu o dany składnik. Jeśli masz ochotę na czekoladę, prawdopodobnie brakuje Ci magnezu, a jeśli czujesz, że zaczyna się u Ciebie przeziębienie, możesz zauważyć zwiększoną ochotę na rzeczy kwaśne, które zawierają dużo kwasu askorbinowego – witaminy C.
Zdj. główne: Jimmy Dean/unsplash.com